- Αμπιτζάν
- (Abidjan).Πόλη (3.310.000 κάτ. το 2002) της Ακτής του Ελεφαντοστού, πρωτεύουσα του νότιου διαμερίσματος (14.200 τ. χλμ., 3.894.300 κάτ.) και πρώην πρωτεύουσα της χώρας. Δύο σημαντικά γεγονότα μετέτρεψαν το άλλοτε μικρό χωριουδάκι σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόλπου της Γουινέας: η διάνοιξη της διώρυγας Βρίντι, το 1950, που συνδέει απευθείας με τη θάλασσα τη λιμνοθάλασσα Εμπριέ, στις όχθες της οποίας έχει χτιστεί η πόλη, και η ανακήρυξη της Ακτής του Ελεφαντοστού ως ανεξάρτητου κράτους το 1958, οπότε το Α. ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα του νέου κράτους (ήταν ήδη πρωτεύουσα της γαλλικής αποικίας από το 1934).
Το Α. αποτελείται από τρία τμήματα: το εμπορικό και διοικητικό κέντρο, που βρίσκεται σε μια μικρή χερσόνησο που εισχωρεί μέσα στη λιμνοθάλασσα μεταξύ των κόλπων Κοκοντί και Μπάνκο, την Τρέισβιλ, κατά κύριο λόγο βιομηχανικό προάστιο, που βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα του νησιού Πτι Μπασάμ και συνδέεται με γέφυρα με το κέντρο, και το Ατζαμέ, προάστιο κατοικιών στα Β. Πρόσφατα δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο προάστιο κατοικιών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (πανεπιστήμιο, στρατιωτική σχολή και διάφορα εκπαιδευτήρια και μορφωτικά ιδρύματα), το Κοκοντί, στα Α του ομώνυμου κόλπου. Αναπτύσσονται επίσης ορισμένες βιομηχανικές ζώνες, όπως το Πορ Μπουέ και το Πτι Μπασάμ, στα Ν του ομώνυμου νησιού στη χαμηλή και αμμώδη λωρίδα που φράζει τη λιμνοθάλασσα και συνδέεται με το νησί Πτι Μπασάμ με ανάχωμα απ’ όπου περνά μια σιδηροδρομική γραμμή και ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος. Το Α. είναι σημαντικός ενδιάμεσος σταθμός των αεροπορικών και θαλάσσιων γραμμών της δυτικής Αφρικής και αφετηρία της μεγάλης σιδηροδρομικής γραμμής που φτάνει στο Μπόμπο-Ντιου-Λάσο και στο Ουαγκαντουγκού, στην Μπουρκίνα Φάσο. Από το 1983 η πρωτεύουσα του κράτους μεταφέρθηκε στη Γιαμασούκρο, αν και μεγάλο μέρος των δημόσιων υπηρεσιών και των πρεσβειών της χώρας εξακολουθούν να βρίσκονται στο Α.
Η ανάπτυξη του Αμπιτζάν ευνοήθηκε από τον διπλό ρόλο της πόλης, ως πρώην πρωτεύουσας της Ακτής του Ελεφαντοστού και κέντρου εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ της πλούσιας σε ορυκτά και σε αγροτικά προϊόντα ενδοχώρας και του Ατλαντικού ωκεανού (φωτ. Sef).
Dictionary of Greek. 2013.